Retkeilyä Niemiskylällä

Kokkamo-Kylmäjärven Natura-alue

Kokkamon Kylmänsärkkä: Komea särkkä ja mahtavia palokoroja.

Noin 6 km pitkän harju- ja drumliinijakson ympärillä on toistakymmentä järveä tai lampea, joista suurimmat ovat Kokkamo, Kylmänjärvi ja Iso-Valkeinen. Särkän päällä kulkee Kuhmon UKK-reitti.

Maisemien lisäksi myös harjun puusto on paikoin komeaa. Joukossa on paljon ikiaikaisia aihkimäntyjä, joita menneisyyden metsäpalot ovat koristaneet monen muotoisilla palokoroilla. Palokorojen kuningas löytyy Nuotti-Valkeisen ja Iso-Valkeisen kannakselta. Tuima tulimeri on syönyt itsensä läpi suuren aihkin tyven keskustan, ja jos ei välitä vaatteidensa nokeentumisesta, puun läpi mahtuu helposti konttaamaan. Melkein yhtä vaikuttava on hieman idempänä seisova keloutuva aihki, jonka kyljessä on ikään kuin musta ovi, vielä rinnankorkeudeltakin 50 senttiä leveä palokoro. Katso kuva alla.

Kokkamo-Kylmänjärvi-alue muodostaa reilun 900 hehtaarin Natura-alueen, johon Kylmänsärkkäkin sisältyy. Kuitenkin myös Natura-alueella on mahdollista harjoittaa tietyissä rajoissa metsätaloutta. Juntintien suunnasta, Kylmänsärkän itäpäästä lähdettäessä männikkö on aluksi nuorehkoa, mutta Iso-Valkeaisen kohdalla kuvaan astuvat myös vanhat ja komeat puuyksilöt. Kapean särkän laella kulkevalta sinisellä merkityltä polulta näkyy vesiä molemmin puolin. Noin 3,5 km jälkeen ylitetään metsätie ja 1 km tämän jälkeen tullaan Rapalammelle, jonka rannassa on vanhan tervahaudan pohjalle rakennettu laavu. Harjua kannattaa kävellä laavulla vielä noin 1,5 km eteenpäin ja kääntyä sitten takaisin.

(Lähde: Kainuun luontokohdeopas, Jouni Laaksonen)

Ajo-ohje: Hukkajärventieltä ajetaan Niemiskyläntietä noin 37  km ( ei ole tarkka mitta ).  Käännytään oikealle Kotajärventielle, jota 1 km ja oikealle metsäautotietä noin 5 km ja vasemmalle Kytölehdontietä noin 1 km, jossa UKK-reitin opasteet.